Autor
56

Antonín Vojtek – Galerie a ateliér Antonína Vojtka

So 14–17 h
Jana Moláka 3079/3, 690 03 Břeclav
Trasa
Tel.: +420 723 887 977 Email Web Facebook Instagram
malířství

Ateliér Antonína Vojtka se DOA účastní pravidelně několik let. Autor bývá nazýván malířem jižní Moravy, jeho touha k výtvarné práci a láska k rodnému kraji jej neustále inspiruje k hledání nových motivů.

Narozen v roce 1934 v Horních Bojanovicích, žije a pracuje v Břeclavi. Je absolventem Masarykovy univerzity Brno. Antonín Vojtek se zajímal o výtvarnou tvorbu od mládí. Kreslil a maloval v okolí své rodné obce Horní Bojanovice v břeclavském okrese. Svou výstavní činnost zahájil v této obci v roce 1965. Od té doby do současné doby vystavil svá díla na 240 místech, a to samostatně . V současné době tvoří nejvíce olejomalby. Můžeme však sledovat i jeho tvorbu kresebnou a grafickou, akvarely i plastiky.

Krajina pod Pálavou, lužní lesy, říční zátoky Dyje nebo lednické rybníky se pro Antonína Vojtka staly náplní obrazů i bytí. Uchvácení krajinou pro něj však neznamená její doslovný přepis. Její zobrazení je i její oslavou: dokonalostí forem vyrovnává rozdíl mezi realitou a ideálem. Přechodné, nedokonalé tvary jsou většinou vyloučeny; zůstávají oblé, kulovité, plasticky působící stromy a keře, z nichž je umně sestavena stylizovaná podoba skutečného modelu. Napětí mezi abstrahovaným a konkrétním, mezi reálem a stylizovanou, ideální formou patří k charakteristickým rysem Vojtkovy malby. PhDr. Nina Dvořáková

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘