Organizace
50

Moravská krása, nadační fond – Havlíčkova vila

So 10–19 h Ne 10–19 h
třída 1. máje 418/37, 691 41 Břeclav-Poštorná
Trasa
Tel.: +420 608 888 468 Email Web Facebook Instagram
architektura, design, fotografie, grafika, keramika, malířství, sochařství, šperk, výšivka

Výstava šperků a výšivek Hanuše a Zlatky Lamrových s názvem "Z luhů a hájů"
Šperkaře Hanuše Lamra proslavila brož pro Madeleine Albright a první dámu Evu Pavlovou. Jeho portfolio je ale mnohem rozmanitější. Na výstavě Z luhů a hájů (17. 6. – 31. 10.) se prezentuje spolu se svou ženou – módní návrhářkou Zlatou Lamrovou. Vytvořili originální kolekci artefaktů – od šperků přes výšivky až po skulptury z přírodnin. Pro autorskou dvojici Lamrových jsou příroda a moravský folklor dlouhodobou inspirací. Výstavu v Havlíčkově vile v Břeclavi organizuje nadační fond Moravská krása.
Umělecká symbióza
Originální autorské šperky byly pro Hanuše Lamra dlouho doménou jeho tvorby. Od roku 2019 začal postupně rozšiřovat umělecké aktivity. Lamrovi jezdí pravidelně na Moravu a předloni poprvé navštívili Havlíčkovu vilu v Břeclavi, která je naprosto okouzlila. „Spolu s designérkou Helenou Dařbujánovou, která je autorkou rekonstrukce této budovy z počátku minulého století, a kurátorkou Terezií Zemánkovou jsme pro aktuální výstavu vybrali díla, která jsou přímo inspirovaná přírodou či moravským folklorem. Už jsme v minulosti měli se Zlatkou několik společných výstav, ale tohle je zatím největší prezentace naší spolupráce, kde představujeme, jak se navzájem ovlivňujeme. A můžeme také ukázat, jak je naše tvorba rozmanitá. Jeden z artefaktů je například šperk z lipového dřeva, které jsem našel v Moravské Nové Vsi v sutinách po tornádu,“ říká Lamr a dodává, že podobné inspirační zdroje má i jeho žena Zlata, která vystudovala módní návrhářství a řadu let pracovala pro sportovní značky.
Atypický modrotisk
Na aktuální výstavě mají šest tematických částí. Jednou z nich je Kabinet kuriozit. Autoři zde kombinují přírodniny odlité z kovu a práci s textilem. Zlata Lamrová představuje precizní práci s výšivkou, kde luční kvítí na textilním podkladu doslova rozkvétá. V další části výstavy Podkroví snů Lamrovi „zabydleli“ podkrovní prostory Havlíčkovy vily – na fortelných dřevěných trámech se vznáší křehká krása – šaty lemované krajkou nebo kusy látky, do kterých vetkali textilní okvětní lístky či vyšili pestrobarevné brouky. „Baví mě, jak se dá folklor inovovat. Pro kolekci Modrá jizba jsme vytvořili malby s využitím modrotisku. Není to ale klasický modrotisk, kde jsou ornamenty podle šablon, ale uvolněné tahy štětcem, kde vycházíme z tradičních motivů a všemožně je inovujeme,“ říká Lamr.
Živelné příběhy
Výstavu organizuje nadační fond Moravská krása, který dlouhodobě propaguje moravský folklor v Česku i v zahraničí. „Chtěli jsme, aby návštěvníci v každé místnosti objevovali tajemno, podmanivou přírodu a napínavý příběh, související s daným tahem nití či vybraným šperkem. Někdy smutné, jindy veselé příběhy, které se tady u nás na jižní Moravě dennodenně odehrávají. V tvorbě Lamrových se dokonale prolíná žár, úroda, živelnost, proměnlivost a neuchopitelnost. To vše uvidíte na výstavě, která byla vytvořena na míru pro naše výstavní prostory. Společnými nápady Lamrových, Heleny Dařbujánové a týmu Moravské krásy vznikala rok,“ říká Monika Vintrlíková, předsedkyně správní rady Moravské krásy.

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘