Organizace
21

Dům umění města Brna

So 13–15 h
Malinovského náměstí 2, 602 00 Brno
Mapa Trasa
Tel.: +420 731 656 858 Email Web Facebook Instagram
sochařství

U příležitosti retrospektivní výstavy Maria Kotrby pořádané Domem umění se společně vydáme po stopách stálých exteriérových realizací, ale také jen uvažovaných a nerealizovaných soch pro centrum města. Kotrba je autorem mnoha mimořádných sochařských realizací ve veřejném prostoru, komorních plastik a paralelně vznikajících malířských děl, kreseb a reliéfů. Do povědomí Brňanů se nejvíce zapsal především realizací sochy Spravedlnost před budovu Nejvyššího správního soudu (2010).

Monografická výstava tohoto významného sochaře a malíře se uskuteční v Domě umění města Brna od 25. září 2024 do 2. března 2025. Komplexně zachytí Kotrbův mimořádný odkaz a nadčasovost jeho díla. Na výstavě se podílí rakouský kurátor Berthold Ecker, díky kterému bude Kotrbova tvorba zasazena nejenom do kontextu české kulturní scény, ale i do souvislosti s vývojem evropského umění od osmdesátých let po první desetiletí nového milénia.

DOAkce
So 13–15 h

Procházka po sochařských realizacích Maria Kotrby v Brně
Vydáme se po stopách nejen stálých exteriérových realizací, ale také zamýšlených a nerealizovaných soch pro centrum města. Komentovanou procházku ukončíme u plastiky Kryštof, která bude dočasně instalována na Malinovském náměstí po dobu trvání autorovy retrospektivní výstavy v Domě umění.

Sraz: před budovou Děkanátu PřF MU (budova 1), vstup do areálu přes vrátnici z ulice Kotlářská
Trasa: Přírodovědecká fakulta MU /Kotlářská → Nejvyšší správní soud /Moravské náměstí →
Dům umění /Malinovského náměstí

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘