Organizace
110

Galérie Doré - Jiří Škodák

So 10–17 h Ne 10–17 h
Náměstí 174, 671 03 Vranov nad Dyjí
Mapa Trasa
Tel.: +420 721 504 001 Email Web
grafika, malířství

Josef Doré se narodil v roce 1805 ve Francii a v roce 1830 se usadil ve Vranově nad Dyjí, kde začal kariéru jako malíř a tiskař vranovské manufaktury na kameninu, kde žil a tvořil 50 let až do své smrti. Na jeho památku nese galerie v domě ve Vranově č.p. 174 název Galérie Doré.

Provozovatelem galerie je umělec a teolog Jiří Škodák.
V 60. letech se vyučil v grafickém oboru litograf v Brně, tamtéž maturita na polygrafické průmyslovce.
Ke studiím na pražské AVU nebyl pro negativní politický posudek přijat, věnoval se studiu filosofie a thelogie. V 70. letech opouští pro komplikované politicko-klerikální poměry vlast a dokončuje teologická studia v Římě, následně se v Mnichově věnuje grafickému povolání. Po roce 1989 návrat domů a pokračování ve výtvarné činnosti.

Jiří Škodák považuje za nutné, abychom neztratili vztah k přírodě. Krajina v jeho obrazech sehrává roli meditačního prostorem, oproštěného od člověka jakožto narušitele. Zobrazuje pouze architekturu jako činnost lidského ducha. Svou prací chce Jiří Škodák oslovit dnešního člověka. "Pozastav se, ztiš se, podívej se kolem sebe a přemýšlej! Kam spěcháš? Za čím se honíš? Oč usiluješ? Co děláš se svým životním prostředím?"

V rámci DOA budou v galerii k vidění průběžné výsledky dlouhodobého projektu Vranov v obraze a slově.

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘