Autor
15

Hynek Bařák – Ateliéry Rybářská

So 10–20 h Ne 10–20 h
Rybářská 13, 603 00 Brno (budova bývalé Fakulty výtvarných umění VUT, prostory tehdejšího děkanátu, 1. patro)
Mapa Trasa
Tel.: +420 736 168 310 Email Web Facebook Instagram
malířství

Tvorba Hynka Bařáka je ve značné míře inspirována starověkem, rytířskou zbrojí, středověkými artefakty a motivy. Je to období, o které se aktivně zajímá, a provází ho prakticky od dětství. V pozdějších dílech se už od realistických námětů částečně odklání a inklinuje k lineární abstrakci ovlivněné varhanní hudbou. Jeho tvorbu jednotí specifický vizuální jazyk zakládající se na strukturálních tazích štětcem, které do sebe prolnuté tvoří celistvou mozaiku.

Hynek Bařák rovněž volně experimentuje s různými technikami vrstvenými přes sebe. Nemůžeme opomenout jeho recyklování starších, nalezených nebo vyhozených obrazů. Zde pracuje formou koláže, recyklované práce jsou rozřezané na pásky, náhodně poskládané a přizpůsobené aktuálnímu rukopisu.

V současné době se také věnuje tématu mimikrů a kamufláže, schopnosti zvířat se maskovat v přírodě. V na první pohled abstraktních obrazech se po pečlivějším zkoumání objevují různá stylizovaná zvířata, ukrývá ve změti abstraktních lineárních tahů.
Ve tvorbě autora se neustále objevuje směs figurálních či zvířecích motivů, mystických, převážně severských artefaktů, znaků, písma, které v jeho vrstvené malbě přechází v obsedantní abstrakci.

|Hynek Bařák vystudoval Fakultu výtvarných umění VUT v ateliéru Petra Kvíčaly a Vyšší odbornou školu restaurátorskou v Brně.

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘