Autor
105

Pavel, Martin a Marta Vavrysovi – Letní ateliér

So 12–19 h Ne 12–17 h
Areál U myslivny , 696 19 Mikulčice
Mapa Trasa
Tel.: +420 607 640 815 Email Web
malířství

Navštivte letní ateliér malířské rodiny Vavrysů, nacházející se v prostoru jejich domu nad vinným sklepem.

Marta Vavrysová pochází z rodiny sochaře Evžena Macků, jehož, jehož kořeny sahají až k Josefu Mánesovi. V letech 1969 - 1973 vystudovala Uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. Věnuje se především tvorbě zátiší, které ovšem nejsou jen realistickým zobrazením konkrétních předmětů.
Už samotný jejich výběr - korále, vějíře, krajky, masky, loutky - vypovídá něco o jejich autorce. Vztahy mezi jednotlivými předměty jsou metamorfózou, naznačující skrytou alegorii pomíjivosti tohoto světa.

Pavel Vavrys studoval v letech 1967 až 1973 na Akademii výtvarných umění v Praze u prof. Karla Součka. Patří ke generaci výtvarných umělců, formujících se v polovině 70. let. Jeho tvorba se vyznačuje příklonem ke klasickým hodnotám malby, je řemeslně dokonalá, kompozičně nápaditá, má výrazné koloristické kvality a bohatě strukturovaný rukopis. Tematicky se zabývají otázkami lidské existence.

Martin Vavrys vystudoval na sklonku 90. let Soukromou střední uměleckou školu designu v Praze pod vedením malíře Jaroslava Kláta. "Jeho tvorba klade otázky, jaký je vztah dnešního člověka k zmechanizovanému světu a s ironickým odstupem tomuto světu nastavuje bohatě fasetované zrcadlo. Hraje si s citlivostí diváka a snad i s jeho trpělivostí, když si s jistou chladno-krevností přivlastňuje ikonografii zkomercializovaných mýtů dneška.“

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘