Autor
38

Pavla Nikitina – Ateliéry Hybešova

So 10–17 h
Hybešova 71, 602 00 Brno
Mapa Trasa
sochařství, instalace

Narodila se v roce 1997 v Kyjevě na Ukrajině, žije a pracuje v Brně. V roce 2017 získala vzdělání v oboru kamenosochařství na Střední uměleckoprůmyslové škole sochařské a kamenické v Hořicích. V letech 2016-2023 studovala v Ateliéru sochařství 1 na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Od roku 2023 pak pokračovala na fakultě v doktorském studiu.
Nikitina pracuje se sochařskými projekty v klasických i moderních technikách, využívá technologii 3D skenování k dokumentaci a archivaci příběhů a událostí; ve svých projektech se věnuje psychologickým, antropologickým a sociálním studiím.
V roce 2019 vynalezla žánr 3D reportáže, s jehož pomocí vytvořila např. instalaci „5 minut“ věnovanou ukrajinským vojákům ATO a projekt „Bylo“ (ve sbírce Národního muzea Černé Hory).
Zúčastnila se řady skupinových a samostatných výstav v Německu, Francii, Nizozemsku, České republice, Polsku, na Slovensku, Ukrajině, v Černé Hoře a ve Spojených státech. V roce 2021 získala Grand Prix v soutěži pro mladé ukrajinské umělce MUHi (Kyjev) a v roce 2022 se stala finalistkou ceny PinchukArtCentre (Kyjev).

Pro přiblížení stisknětě klávesu ctrl/⌘